Suur muusika väikeses külas

 

Tunnustatud džässiansambel The Paris Trio tekitas furoori Neemes. Ansambel tegi aprillis 2014 Eestimaal kontserttuuri ja andis kokku neli kontserti Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Tuuri ajakavasse sattus ka kontsert 11. aprillil Jõelähtme valla Neeme küla rahvamajas.
Väikese, 300 elanikuga põhjaranniku endise kaluriküla jaoks oli see enneolematu kultuurisündmus.
Tänu tublile reklaamile oli endise eestiaegse rahvamaja saal rahvast täis, kuulajaid oli umbes 80. Oli inimesi ka naaberküladest ja -valdadest ning Tallinnastki.
Harjumatu, kuid tore oli näha kuulajate seas ka eakamaid prouasid ning noori neide ja kindlasti olid paljud esimest korda džässikontserdil.
Trio koosseis oli klassikaline – klaver, kontrabass ja trummid.
Muusikud olid värvikad.
Bassimees Joachim Govin Prantsusmaalt oli kõige tavalisem “noormees tänavalt“ ja nii hall nagu üks õige tausta mängiv bassimees olema peabki. Heas mõttes muidugi.
Trummimees, Ameerika päritolu ja ammu Eestis elav suurte džässikorüfeedega koos mänginud bennihilliliku välimusega Brian Melvin oleks saanud “moenähtus“ Ženja Fokinilt stiilihinde viis pluss eelmise sajandi kuuekümnendate aastate lohvakate spordidresside, puuvillase sukkmütsikese ja kollaste ülivanamoodsate Nike tossude eest.
Klaverimees Prantsusmaalt Tony Tixier, Kariibi mere Martinique saarelt pärit virtuoos, on muusikaintellektuaal Pariisi Bill Evansi akadeemia taustaga.
Tema ülitiheda tuuritamise ajakavasse mahtumine Eesti tuuriga on imekspandav.
Kõik see mees tegi oivalist muusikat.
Nii õrnemat taevalikult hella ja vaikset seisundidžässi kui ka veidi turgutavamat poolvalju.
Lood olid Keith Jarretilt, Brad Mehldault, ameerika politseiseriaalist, biitlitelt (Norra mets), Bob Marleylt ja teistelt ning oli ka omaloomingut.
Oli imeline kogemus näha esimeses reas istujana klaverimehe lendlevaid tundlikke sõrmi klahvide kohal, bassimehe sõrmede nobedust ning trummimehe harjade sahistamist ja pulkade klõbistamist.
Neli Eesti Kontserdi taustaga ja muusikaharidusega tuttavat hindasid kontserti väga heaks, eriti ansamblitunnetust ja kõlapilti. Vaatamata sellele, et üks pillimees vaatas lakke, teine oma väledaid sõrmi ning kolmas trumme ja taldrikutevärki.
Võrreldes kaks päeva varem toimunud kontserdiga Estonia Talveaias on heameel märkida, et Neemes oli rahvast rohkem ning vastuvõtt ja aplaus palju kauakestvam ning südamlikum.
Väga hea oli tunda saali eesruumi puhvetis restoran Ruhe poolt pakutava gurmeetoidu lõhna. See oli kuulmis- ja haistmismeelte harmoonia.
Kindlasti jääb esinejatele meelde väike tore ja lahke külakontsert võrreldes Tallinna anonüümse tavakontserdiga.
Hea muusikaelamus jääb meelde kauaks.
Tänu Jõelähtme Valla Kultuurikeskuse direktor Elle Himma tublidusele jääb nii Jõelähtme valla kui ka Neeme küla kultuurilukku märk maailmatasemega külalistest.

Kodulehed: http://www.tixiertony.com/live/, http://www.brianmelvin.com/home.htm,
http://www.joachimgovin.com/html/slideshow.php

Indrek Mäeküngas

Updated: 15. aprill 2014 — 05:43
Jõelähtme Valla Kultuurikeskus © 2014 Frontier Theme