Harjumaa teatrifestivalilt 3 preemiat Jõelähtme Lavatrupile

Eelmisel nädalavahetusel Kehras peetud maakonna täiskasvanute teatrifestivalil sai peapreemia Viimsi harrastusteater. Kõrge tunnustuse tõi muusikal “Aken vastu päikest”, milles näidatakse elu ENSV-aegses külaühiskonnas.

Harjumaa täiskasvanute harrastusteatrite festival toimus 18. ja 19. oktoobril Kehra rahvamajas. Seekordsele ülevaatusele saabus kaheksa truppi maakonna mitmest paigast. Viimsi ning Jõelähtme vald olid esindatud koguni kahe esindusega. “Täpsemalt olid kohal Neeme teater ja Jõelähtme Lavatrupp ning Viimsi harrastusteater ja muusikateater “Generatsioon”. Lisaks veel Maardu esindus “Veer & Špaga”, Rae “Omad”, Turba rahvamaja näitetrupp ning Kehra näitering “Pantheon”,” ütles maakonna kultuurijuht Riin Kivinurm. Žüriis olid seekord Maria Ust, Andrus Vaarik ja Allan Kress.

Kivinurme sõnul võib osalenud näiteseltskondi iseloomustada märksõnadega sihikindlad, kogenud, alati rõõmsameelsed ja oodatud tegijad. Nendes on esikohal isetegemise soov ja teisel kohal väike edevuse pisik.

Kolm preemiat Jõelähtmele

Materjalivalik oli kahel päeval väga mitmekesine. Mängiti nii Eesti kui välismaist klassikat. “Just mängukava valik on see, mis paneb etendusele aluse. Roll võib tuua näitleja säravalt esile või ka hea näitleja varjutada. Vaatajad said nautida nii draama, tantsu- kui muusikaliteatrit,” lisas Kivinurm.
Pühapäeva õhtul jagas žürii auhindu. Peapreemia ehk Grand Prix` sai Viimsi harrastusteater muusikaliga “Aken vastu päikest”. Samast teatrist pärjati ka Kristel Pedakut, kes sai näitlejapreemia.
Jõelähtme Lavatrupp sai kolm preemiat. Parim näitejuht on Maie Ramjalg, parim naisnäitleja Jane Lauter ja mees Martin Rebane. Parima lavastuse nimetusega pärjati Maardu “Veer & Špaga” näidend “peaLKIRI”. Tublim juhendaja on aga Frantšeska Vakkum “Generatsioonist”.

Viimsi harrastusteatri juht Kalle Erm, kuidas leidisite sellise 1980ndatest jutustava muusikali? ““Aken vastu päikest” lavaletoomine on otseselt seotud mu enda juubeliga ehk 50-ga. Selja taga on 31 aastat kultuuritöö kogemust ning süvenes vajadus ennast järjekordselt loominguliselt teostada,” ütles Erm.

Lugu romaani põhjal

Umbes aasta tagasi meenus mehele romaan, mida ta oli kunagi ammu lugenud. Mullu kevadel, peale pikka kirjavahetust Rahvusraamatukoguga leitigi Ardi Liivese romaan, millele alusteosele ongi muusikal „Aken vastu päikest“ loodud.

“Muusikal toob ausal, kohati ka tragikoomilisel moel vaatajateni nõukaaja 80ndate väikse kolkaküla olustiku ja kogukondlikud suhted. Etenduse pealiini veab noor äsja kultuurikõrgkooli lõpetanud nooruke neiu Tuule (osas Kristel Pedak),” kirjeldas Erm. “Samas ei naeruvääristata etenduses toonast elukorraldust, sest inimsuhte teemad on aegumatud ja paljuski tundub kõik taas ja taas siiski korduvat.”
Keda ise peafavoriidiks pidasite? “Laias laastus hingavad aastast aastasse oma “külma konkurentsihõngu” meile kuklasse eelkõige ikka Jõelähtme lavatrupp ning Maardus tegutsev “Veer & Špaga”,” vastas Kalle Erm.

Updated: 24. oktoober 2014 — 08:43
Jõelähtme Valla Kultuurikeskus © 2014 Frontier Theme