29. märtsil Kultuurimõisas munade kirjutamine pysanka tehnikas

Kultuurimõisas munade kirjutamine pysanka tehnikas

 

Pysanka on batika meetodil kaunistatud Ukraina lihavõttemuna. Sõna tuleb tegusõnast pysaty “kirjutama”, sest kaunistused pole mitte maalitud, vaid vahaga kirjutatud.

Pysanka valmistamiseks kantakse traditsiooniline muster munale spetsiaalse nõelpliiatsiga. Seejärel kastetakse muna värvi sisse (vahaga kaetud ala tõrjub värvi, kastmisel värvuvad kõik alad, mis ei ole vahaga kaetud). Protseduuri korratakse kuni soovitud muster ja värvid on munale kantud. Ukraina lihavõttemunade rahvuslikud mustrid ei ole juhuslikud – igal motiivil on oma tähendus. Mustrite, motiivide ja elementide variatsioonide rohkusest lähtuvalt on iga käsitsi valmistatud muna unikaalne.

Juhendaja  Nestro Ljutjuk on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafika eriala magistriõppe. Õpingute vältel on  joonistamine teda sügavalt huvitanud. Peale illustratsioonialast täiendamist Pariisi koolis Ecole Estienne, on illustreerinud ja kujundanud mitmeid raamatuid. Hetkel annab joonistustunde üliõpilastele ja täienduskoolitust EKA Avatud Akadeemias.

Osalustasu 5 € (sisaldab koolituseks vajalikke materjale).
Vajalik eelregistreerimine Kostivere Kultuurimõisas, osalejate arv piiratud.

Updated: 13. märts 2015 — 12:28
Jõelähtme Valla Kultuurikeskus © 2014 Frontier Theme