Saha kabel sai risti torni tippu

Jõelähtme kirikul on teadaolevalt olnud neli kabelit – Saha Püha Nikolause, Ihasalu, Prangli Püha Laurentiuse ja Randvere Püha Peetruse kabel. Ihasalu kabel hävis tõenäoliselt Põhjasõja ajal.

Saha kabel (XV saj.) on eestlaste muistse pühapaiga kohale ehitatud üks esimesi ristiusu kantse. Rahvapärimuse kohaselt on see isegi 50. aastat vanem Tallinna linnast ning asutatud piiskop Fulco poolt. Kabeli rajamise täpne aeg pole teada, kuid algne puukirik põletati maha juba 1223. aasta ülestõusu päevil. Põlisele kultuspaigale viitavad neli I a.t. eKr. pärinevat väikeselohulist kultusekivi kabeli vahetus läheduses ning säilinud rahvapärimus sinna ohvriandide viimisest hilisemalgi ajal, kui kabel oli juba lagunenud. Praegune kabel on ehitatud tõenäoliselt samal ajal kui Pirita kloostergi, s.o. 15. saj. II veerandil. Legendi kohaselt olevat kabeli ehitanud kolm kaupmeest, kes merehädas olles näinud kaugel rannas suurt pihlakat ja tõotanud pääsemise korral sinna kabeli ehitada, mida nad ka teinud. Oma ehitusliku iseloomu poolest olid need kaks sakraalehitist väga sarnased – kabel oli justkui kloostri miniatuurvariant. Mitmed ehitusdetailid nagu näiteks kõrgel asetsevad aknad, nurgatorn, kõrge viilkatus jm. näitavad, et kabelil oli teisigi funktsioone peale jumalakojaks olemise. Vajaduse korral võis see olla ka kindlustatud paik kallaletungide eest, peatuspaik palveränduritele, aga ka laopaik kaupmeestele. Meremeeste kaitsepühakule Nikolausele pühitsetud Saha kabel kuulus algul Jüri kihelkonda, XVII sajandist Jõelähtme kiriku juurde. On teada ,et kabel oli väga viletsas seisus juba 1725.a. Lagunenud kabel taastati 1968-71. a. restaureerimistööde käigus. Nüüd sai Saha kabel lõpuks ka torni tippu risti.saha 1

Updated: 19. november 2014 — 06:46
Jõelähtme Valla Kultuurikeskus © 2014 Frontier Theme